Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Huis Het gouden Kalf,   Oudegracht 220 te Utrecht

Het hoekpand van de Hamburgerstraat lijkt wel uit twee panden te bestaan: op de hoek een vierkant huis, aan de kant van de gracht en van de Hamburgerstraat twee vensterassen breed, drie bouwlagen hoog, onder plat dak. En daarachter een diep huis van twee bouwlagen plus mansardedak, met een gevel aan de Hamburgerstraat met vijf vensters per bouwlaag, en bovendien nog een ingang.
We hebben een bouwtekening uit 1872, die deze opzet laat zien. De toen bestaande situatie is helaas niet getekend. Vermoedelijk had het hele pand van voor tot achter tot 1872 dezelfde opzet: twee bouwlagen, kap, kelder en werfkelder. Daarbij hoort dan in 1630 de huisnaam ''t gulden Calff'.
Zoals in die tijd niet ongebruikelijk was de winkel maar klein. Deze had de ingang aan de gracht en erachter lagen kamers. In 1929 werd de hele begane grond verbouwd tot winkel, met uitzondering van de keuken achterin. De pui had rechts de toegang tot de bovenwoning, in 1947 werd een plan ingediend om deze te laten vervallen. Het is de vraag of dat zo is uitgevoerd, want al in 1948 werd de hele hoek radicaal gewijzigd. Als 'verkeersverruimende maatregel' kreeg het pand een schuine doorloop, waarvoor diagonaal een stuk van de winkel werd afgepakt. Op de hoek bleef een dragende kolom staan, en zo kennen we het huis nu nog. De naam op die bouwtekening, 'Cohen', kledingzaak voor leder en suède, stond nog eind tachtiger jaren op de gevel.
We gaan tot slot nog even naar beneden. Dat het huis een kelder en werfkelder heeft, is niet bijzonder. Wel dat er ook nog een straatkelder onder de Hamburgerstraat ligt, vermoedelijk het restant van het wed, waardoor goederen van de werf naar de straat gebracht konden worden. De kelder van Oudegracht 220 staat niet alleen hiermee in verbinding, ook met die van nr 222, 224 en de kloosterkelder daarachter.

Tekst: Jean Penders (12-2010). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders